maanantai 7. heinäkuuta 2014

Pullasta on moneksi

Mä oon oppinut leipomaan pullaa vasta muutama vuosi sitten. Sitä ennemmin mun pullista ja sämpylöistä tuli niin kovia, että niillä olis voinut hampaansa rikkoa. Sitten meidän koulun keittäjä neuvoi, että pitää rohkeasti jättää taikina löysäksi ja ettei sitä taikinaa oikeesti tarvii edes turhia vaivailla, ja sen jälkeen mun pullat on onnistunu varmaankin joka ikinen kerta! Nykyään sitä tykkääkin leipoa, kun ennen oli fiilis, että kaikki missä on hiivaa epäonnistuu täysin. On taas tovi vierähtänyt viime pullanleivonnasta, sillä nämä pullat leivoin laskiaispäivän aikoihin.

PERUS PULLATAIKINA (pieni taikina, n.12 pullaa)



  • 2½dl maitoa tai vettä
  • 25g hiivaa
  • ½-1tl suolaa
  • 1dl sokeria
  • 1 muna
  • vajaa 1rkl kardemummaa
  • n.6-7dl vehnäjauhoja (luultavasti vähemmän)
  • 75g voita puolisulana
Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen, lisää suola, sokeri, muna ja kardemumma. Sekoita. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes saat taikinan, joka vielä tarttuu sormiin hieman kiinni. Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Alusta tasaiseksi. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 

Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja lisää hieman jauhoja, jos taikina on hyvin löysä. Älä kuitenkaan lisää liikaa, sen saa kyllä pyöriteltyä pulliksi hieman löysänäkin! Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele ne palloiksi leivinpaperoidulle pellille. Jätä pullien väliin tilaa kohoamiselle. Laita taas leivinliina päälle ja kohota pullia pellillä noin 15 minuuttia. Voitele pullat halutessasi maidolla, munalla tai vedellä ja ripottele päälle esim. raesokeria. Tai tee pulliin kuopat sormilla ja täytä voinokareella/voinokareella ja ripauksella mantelijauhoa.


Paista pullia 225 asteessa noin 10-15 minuuttia. 


Me nautittiin osa pullista laskiaispullina (mulle tietysti mantelimassalla ja rrrrrunsaalla kermavaahdolla!).
Osa syötiin sit ihan normipullina tai voisilmä/mantelipullina. Ja kylmää maitoa kyytipojaksi, tietenkin. ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!