maanantai 14. heinäkuuta 2014

Makoisaa viikon alkua!

Helou helou ja ihanaa maanantaita kaikille! Parin päivän päivitystauon jälkeen täällä ollaan taas! Mulla on takana iiiihana viikonloppu! Lauantaina juhlittiin meikäläisen valmistumista kasvatustieteiden maisteriksi. Virallinen päivä oli jo kesäkuun 5. päivä ja todistuksenkin sain jo 11.6, mutta nyt vasta kahvitin sitten lähimmän suvun ja muutaman läheisen ystävän. Alunperin ajattelin, että en aio juhlia asiaa mitenkään, mutta äitini ja paras ystäväni ylipuhui minut juhlatuulelle. Halusin kuitenkin pitää kahvituksen eeeerittäin pienenä, koska halusin tietenkin tehdä kaiken itse ja juhlia ihan kotosalla. Ne, joita en nyt käskenyt viime lauantain kahvitukseen, yritän sitten kutsua myöhemmin käymään ihan muuten vain kahvilla.

Paikalla oli pari työkaveria, vanhempani (myös puolikkaat sellaiset), velipuoleni avokkeineen, muutama lähin kyläläinen (mm.varapaappani), kummini (sekä syli- että tyttökummi miehineen), anoppini, kummityttöni, serkkuni perheineen ja lisäksi muutamat ystävät. Oli ihanaa, kun kerkesi kunnolla jutella kaikkien kanssa ja tunnelma oli rento. Sää oli sopiva; lämmin muttei liian kuuma, ja taivas oli sopivasti pilvessä, ettei aurinko porottanut oikein kuumasti.

Olen tyytväinen siihen, että päätin kuitenkin juhlistaa tätä saavutusta. Munhan olisi pitänyt valmistua jo vuosikausia sitten, mutta Crohn+fistelit+paiseet+avanneleikkaus ja työt sekä lähipiirini sairastelu on vienyt niin paljon voimavaroja, ettei gradu aina oikein tuntunut edistyvän. Viime kesänä valmistuminen oli jo erittäin lähellä ennenkuin fistelileikkausrumba alkoi, joten nyt keväällä oli kohtalaisen pieni rutistus tehdä gradu valmiiksi saakka. Mutta nyt mä olen maisteri, vihdoin! Ja on ollut kyllä sanoinkuvaamattoman hienoa vain olla koko kesä ilman, että tarvii stressata valmistumista. :)

Niistä juhlatarjoiluista sitten myöhemmin lisää, kunhan saan ensin alta pois kaiken vanhan kuvamateriaalin. :)

Sitten itse asiaan. Tuona huhtikuisena tyttöjen iltana pähkinäisten Daim- keksien lisäksi tarjolla oli amerikkalaista juustokakkua, jonka ohjeen bongasin myös Kinuskikissan sivuilta. Tämä paistettu juustokakku oli ihanan täyteläistä ja maistuvaa. Ohjeesta poiketen tein pohjan itse Digestive- kekseillä, koska niitä sattui valmiiksi kaapista löytymään. Lisäksi lisäsin täytteeseen yhden sitruunan kuoren raastettuna, koska ajattelin sen hieman raikastavan kokonaisuutta. Enemmänkin kuorta olisi saanut olla juustomassassa mukana, but then again, eihän tämän ollut tarkoituskaan olla sitrusjuustokakku...

AMERIKKALAINEN JUUSTOKAKKU



Pohja:
  • 200g täysjyvä-voileipäkeksejä (graham crackers)
  • 150g voita
  • 4rkl ruokosokeria
Täyte:
  • 500g tuorejuustoa
  • 200g ranskankermaa
  • 2rkl sitruunanmehua
  • 2dl ruokosokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 1dl kuohukermaa
  • 3/4dl perunajauhoja
  • 4 munaa
Pinnalle: 
  • 200g vadelmia
  • tomusokeria
Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Peitä myös reunat leivinpaperisuikaleilla. Näin kakku on helpompi irrottaa vuoasta ja siirtää tarjoilulautaselle.

Murskaa voileipäkeksit tehosekoittimella. Sulata voi. Sekoita voisulaan keksimurska ja sokeri. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille.

Notkista tuorejuusto vatkaimella. Lisää kulhoon ranskankerma, sitruunamehu ja ruokosokeri. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaavi sisältä siemenet ja sekoita muiden aineiden joukkoon. Yhdistä perunajauhot ja kuohukerma. Sekoita kunnes perunajauhot ovat liuenneet kermaan. Lisää seos täytteeseen ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Lisää lopuksi munat joukkoon yksitellen. Kaada täyte vuokaan.

Paista 175 asteessa noin tunti. Uunin pohjalle kannattaa laittaa alumiinifolio, sillä rasvaa saattaa tihkua vuoan raoista paistamisen aikana. Peitä kakun pinta foliolla, kun se on saanut vaaleanruskean sävyn.

Anna kakun jäähtyä. Säilytä jääkaapissa seuraavaan päivään. Irrota sitten vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Laita päälle vadelmia ja ripottele pinnalle tomusokeria.


Minulta puuttui vadelmat, mutta sekoitin ranskankermasta päälle kastikkeen, jonka maustoin tomusokerilla ja ripauksella limenkuorta. Maistuvaa näinkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!