keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Munkit

Joooooh, eihän nyt oo vappu, mutta saa kai munkkeja herkutella ympäri vuoden? Mä kylläkin syön niitä oikeastaan vaan vappuisin, koska en pidä kaupan munkeista, ja nämä itsetehdytkään ei ihan päätä huimaa terveellisyydellään...Itse tehdyt vain on NIIIIIIIIN hyviä, että voisin syödä vaikka kolme putkeen! Jälleen siis viime vappuna meidän taloudessa syöpöteltiin omatekoisilla munkeilla ja äidin tekemällä simalla (koska en ole löytänyt kaupasta vielä yhtään hyvänmakuista simaa) oikein urakalla! Olen aina tehnyt munki Valion ohjeella, eikä resepti pettänyt tälläkään kertaa.

MUNKIT



Noin 20 kpl

  • 25 g hiivaa
  • 2½ dl maitoa
  • 1 muna
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • ½ rkl kardemummaa
  • n.8 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl voisulaa
Paistamiseen:
  • 1 l rypisiöljyä
Pinnalle:
  • Siro- sokeria (tai tavallista hienoa sokeria)
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä voisula.

Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla.

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile sen kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170 - 180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1 - 2 minuutissa. Varo ylikuumenemista.

Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle.

Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella tai paperipussissa.






Itse tykkään paistaa ennemmin rinkuloita kuin munkkeja, kuitenkin teen aina kumpiakin. 



Munkkia ja simaa, täydellinen makuyhdistelmä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!