tiistai 16. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 16: Toffeet

Näiden namien ohje liikkui FB kokit ryhmässä tuossa syksyn mittaan. Alunperin ohje on Tittamari Marttisen kirjasta Viivi Pusun oma kirja. Alkuperäisen ohjeen nimi on Toffeesydämet, mutta koska minä näistä pyörittelin palloja sydänten sijaan, olkoon näiden nimi siis yksinkertaisuudessaan toffeet. :)

Mielenkiintoisen ohjeesta teki mielestäni se, että nämä toffeet keitetään maitoon. Siis maitoon, ei kermaan. Ootteko te joskus kuulleet semmoisesta vaihtoehdosta? Minä kun en ole koskaan kuullut kuin kermaan keittämisestä, joten kyllähän se kiinnosti millaisia näistä tulee.

Tein tupla-annoksen ohjeesta, ja kyllä meinasi jo vähän epätoivo iskeä... Ohjeessa lupailtiin yksinkertaiselle annokselle keittoajaksi vain noin 15 minuuttia. Arvatkaapas kauanko minä näitä keittelin? Melkein puolitoista tuntia. No, lopputuloksen värikin kyllä oli kovin erilainen kuin FB kokit ryhmässä nähdyissä toffeissa, mutta jos olisin seoksen jättänyt kovin liruksi ja vaaleaksi, en uskoisi, että ne tuotokset olisivat kasassa pysyneet. Tuolla keittoajalla ja tuplamäärillä lopputulos oli suklaanruskea ja koostumukseltaan samanlaista kuin ne "lehmäkarkit", joita kaupoissa myydään. Ystäväni maistoi näitä ja vertasi niitä juuri noihin lehmäkarkkeihin, "paitsi että nää on parempia". :)

Näistä saa kivan joululahjaidean, kun käärii toffeet yksitellen sellofaaniin. Älä kuitenkaan tee näitä monta viikkoa etukäteen, sillä näiden säilyvyys on rajallinen.

TOFFEET



 Tarvitset:

  • 2 dl maitoa
  • 1,5-2 dl sokeria
  • 2 rkl voita
  • 2 tl vaniljasokeria


1. Mittaa sokeri ja voi kattilaan, sekoita huolellisesti miedolla lämmöllä´. Lisää maito ja hämmennä kauhalla seosta koko ajan, kunnes se porisee edelleen miedolla lämmöllä. Jatka sekoittamista, kunnes seos on toffeen väristä. Siihen menee ainakin 15 minuuttia. Muista hämmentää loppuvaiheessa erityisen rivakasti, jotta seos ei pala pohjaan.

2. Kaada toffee isolle öljytylle tai voidellulle lautaselle ja anna sen jäähtyä. Leikkaa veitsellä sydämen muotoisia palasia ja muotoile palat kauniiksi. Tai tee kuten minä, ja pyörittele kertakäyttöhanskat käsissä kuumasta massasta palloja. Varo polttamasta käsiäsi, mutta yritä toimia silloin, kun massa on vielä tarpeeksi lämmintä!









Leppoisaa tiistaita kaikille!

2 kommenttia:

  1. Oi että, ihanan oloinen ohje! Meneepä testiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja erittäin helppotekoisia, eli siitä iiiiso plussa. :)

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi!