maanantai 15. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 15: Pumpernikkelit

"Pumpernikkelillä on kolme merkitystä: se voi olla joko pikkuleipä, tumma, saksalaistyyppinen makea ruokaleipä tai keksien ja/tai leivän muruista tehty leivonnainen. Nämä pumpernikkelit tehdään piparitaikinasta. Tavallista piparkakkua isommat soikiot koristellaan värikkäiksi tomusokerikuorrutuksella."

Noin kertoo Valion sivu, josta tämän ihanien pumpernikkeleiden ohjeen nappasin itselleni.


PUMPERNIKKELIT




Noin 20 kappaletta
  • 100 g voita
  • 1 dl siirappia
  • 1 1/2 dl fariinisokeria
  • 1  rkl piparkakkumaustetta
  • 1  dl vispikermaa
  • 2 munaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 1 tl soodaa
Kuorrutus:
  • 3  dl (mansikanmakuista) tomusokeria
  • n. 3 rkl valkuaista
  • (keltaista) karamelliväriä
  • nonparelleja

Mittaa kattilaan voi, siirappi, fariinisokeri ja piparkakkumauste. Kiehauta sekoittaen. Nosta levyltä ja anna jäähtyä hetken.

Sekoita joukkoon kerma. Kun seos on haaleaa, lisää munat vatkaten.



Lisää jauho-mantelijauhe-soodaseos. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Ripota hiukan jauhoja taikinan pinnalle, peitä kelmulla. Nosta taikina jääkaappiin yön ajaksi.

Kauli jauhotetulla pöydällä n. puolen sentin paksuista levyä. Ota siitä soikealla tai pyöreällä muotilla pikkuleipiä. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Kokoa jäljelle jäänyt taikina palloksi ja kaulitse uudelleen. Ota muotilla paloja ja toista tätä niin kauan, kun taikinaa riittää.






Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n.10 min tai kunnes kypsiä ja tasaisen ruskeita. Tarkkaile paistumista, käännä tarvittaessa peltiä.

Sekoita tomusokeriin sen verran munanvalkuaista, että saat sopivan notkean, levitettävän seoksen.
Levitä kuorrutusta leivonnaisten pinnalle. Ripota nonparelleja. Anna kovettua.



Itse tein näitä itsenäisyyspäivänä, joten ensimmäisen version tein niin, että pursotin näihin reunat valkoisella tomusokerikuorrutteella ja täytin ne vaaleansiniseksi värjätyllä kuorrutteella. Päälle nättejä koristeita. Jouluversion tein pursottamalla taas valkoiset reunat, mutta värjäämällä kuorrutteen punaiseksi ja tein niihin karkkikeppikoristeita punaisesta ja valkoisesta sokerifondantista. Aika kauniita tuli mielestäni. Minä tein näitä pyöreällä muotilla, en soikealla, koska en sen muotoista omista. Oma mielikuvitus siis käyttöön muotoilussa ja koristeluissa. :)











Mun piti saada kokeilla myös mun uutta Home made- leimasinta... <3

Mahtavaa viikkoa kaikille! Yhdeksän yötä jouluaattoon! <3

2 kommenttia:

  1. Nämä oli muuten parempia kuin perinteiset piparit! -Niina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Niina! Herkullisia kyllä olivat. :) Ja koristelemalla saa sopivia vähän joka juhlaan.

      Poista

Kiitos paljon kommentistasi!