perjantai 12. joulukuuta 2014

Joulukalenteri luukku 12: Rukiiset joulutortut porotäytteellä

Jos perinteiset joulutortut tökkii jo tässä vaiheessa, kannattaa kokeilla tehdä niitä suolaisena versiona. Meidänkin köökissä suolaisia versioita on joskus tullut tehtyä, mutta edellisestä kerrasta on jo pitkä aika (ööö vuosi? :) ). Nyt siis iski inspiraatio tehdä suolaisia torttuja, ja Pirkan sivuilta löysin ihanan kuuloisen ohjeen, jossa täytteessä käytettiin poroa.

Mulla oli kuitenkin jo valmiina jääkaapissa Tammisen kylmäsavuhärkää, ja päätin tehdä tortut tällä kertaa siitä. Kylmäsavuhärän maku ei mielestäni hirveän kauas mene kylmäsavuporosta; kumpikin on aika voimakas ja suolainen maku. Täytteestä tulikin ihanaa, suolaista ja maukasta! Itse tehty ruistaikina kruunaa tämän herkun. :)

RUKIISET JOULUTORTUT POROTÄYTTEELLÄ





Noin 24 kpl

Rukiinen rahkavoitaikina
  • 250 g voita
  • 250 g maitorahkaa
  • 2 1/2 dl ruisjauhoja
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • suolaa

Porotäyte

  • 100 g poron kylmäsavupaistia (tai kylmäsavuhärkää)
  • 180 g yrttituorejuustoa (minulla pippuri)
  • 2 dl mustaleimaemmentalraastetta
  • pippuria

Voiteluun
  • 1 kananmuna


1. Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan rahka. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin. Pane taikina noin puoleksi tunniksi kylmään kovettumaan.

2. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla. Taita levy kolmin kerroin ja kauli uudelleen vielä kaksi kertaa aina kolmin kerroin taittaen. Poista ylimääräiset jauhot taitosten välistä pullasudilla. Kääri taikina muovikelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.


3. Hienonna poro ja sekoita tuorejuuston ja juustoraasteen kanssa. Mausta porotäyte pippurilla.


4. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 36 x 54 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta 9 x 9 cm neliöitä. Tee neliöiden kulmiin noin 3 cm viillot kohti keskustaa. 





Taita joka toinen sakara keskelle ja .nipistä taitoskohta kiinni. Nosta lusikalla täytettä tortun päälle. Kokoa ylijäänyt taikina uudelleen palloksi ja kauli uudelleen. Leikkaa uudestaan neliöitä ja toista taitteleminen.



5. Voitele tortut munalla ja paista 225 asteessa uunin alimmalla tasolla 10-12 minuuttia. Tarjoa tortut haaleina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!