keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 4: Glögi-juustokakku

Edelleen jatkan postaamista meidän pikkujoulusyömisistä...Tämä glögijuustokakku oli siis meidän jälkkärinä pipari crème brûléeiden kanssa. Tosin kaikilla oli vatsa siinä vaiheessa sen verran täynnä, että neljä ihmistä söi sellaisen palan kakkua, minkä normaalisti yksi ihminen syö... :D

Uskomatonta, mutta en ole vielä koskaan tehnyt glögijuustokakkua! Se vain on jotenki aina jäänyt tekemättä, kun joulun aikaan on niin paljon muuta leivonnaista tehtävänä. Toisekseen, en varmaan koskaan ennemmin ole tehnyt paistettavaa juustokakkua, mihin ei tule ollenkaan kananmunaa vaan maissitärkkelystä. Vähän epäilytti, että hyytyykö massa ollenkaan, varsinkin kun sitä oli niin runsaasti, mutta hyvin hyytyi ja aivan hyvältä maistui! Glögi tosin olisi saanut maistua vielä enemmän massassa, mutta päälle keitetty ja kaadettu glögisiirappi toi mukavaa makua kakkuun.

GLÖGI-JUUSTOKAKKU



Pohja:
  • 200g kaurakeksejä
  • 200g piparkakkuja
  • 200 voita sulatettuna
Täyte:
  • 600g maustamatonta tuorejuustoa
  • 250g rahkaa
  • 25g voita sulatettuna
  • 1dl sokeria
  • ½dl maissitärkkelysjauhoja
  • 1dl glögitiivistettä
Glögisiirappi:
  • 2dl glögitiivistettä
  • 1dl sokeria
Aja keksit ja piparkakut tasaiseksi muruseokseksi monitoimikoneen teholeikkurilla tai laita keksit muovipussiin ja paukuta esim. kaulimella muruiksi. Lisää sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi. Laita irtopohjavuoan pohjalle ja reunan väliin voipaperi (itse tein silikonireunaiseen vuokaan, jossa on keraaminen pohja, ei tartu kiinni...) ja voitele reunat. Kaada murumassa vuokaan. Painele se tasaiseksi kerrokseksi pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka hetkeksi jääkaappiin niin, että muruseos ehtii hieman jähmettyä. 

Sekoita kaikki täytteen ainekset. Kaada täyte vuokaan ja tasoita se. Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Ota uuni pois päältä, mutta jätä kakku jälkilämpöön vielä 30 minuutiksi. 

Valmista glögisiirappi. Mittaa glögitiiviste ja sokeri kattilaan ja keitä seosta ilman kantta noin 10 minuuttia, kunnes siirappi paksuuntuu. Anna siirapin jäähtyä hetken ajan huoneenlämmössä. Anna kakun jäähtyä rauhassa. Poista sitten vuoan reunat ja nosta glögijuustokakku tarjoiluvadille. Kaada glögisiirappia kakun päälle ja tarjoa loppu siirappi erikseen kakun kastikkeena. 


Siirappi olisi kannattanut keittää ehkä ennemmin kuin juuri tarjoilun hetkellä, sillä se oli vielä aika lailla juoksevaa, eikä näin ollen pysynyt kakun päällä sitä leikatessa. Eipä tuo onneksi menoa haitannut... :) Jälkkäreiden kanssa joimme Sandeman portviiniä, joka mielestäni meni aika kivasti tämän kakun kanssa. Kummassakin on tietysti tummia makuja, jotka komppasivat hyvin toisiaan. 

Kakua jäi tosiaan "vähän" ylitte, joten vein sitten loput työkavereille syötäväksi. Se on onneksi varma paikka saada kaikki jämät syödyksi. :D Töissä kun on kiva välillä myös herkutella. :)

1 kommentti:

Kiitos paljon kommentistasi!