maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 16: Suut makiaks!

Joulun aikaan herkutellaan usein kaikella makealla, ja tämä ohje tarjoaa juuri sitä! Makeaa marenkia, luumuhilloa ja kermavaahtoa...Eihän tässä voi mennä vikaan, eihän?

No, maun puolesta ei, mutta toteutuksessa voi käydä täysi fiasko. Kodin kuvalehdessä tämä oli ohjeen nimellä SuklaamarenkiKUPIT, mutta mulla tuli näistä kyllä täysiä lättyjä... :/ En kyllä vieläkään tajua, minkä ihmeen takia mun marengit lätsähti ihan täysin uunissa! Selitänpä tilannetta hieman...

Tässä ovat marengit pursousvaiheessa.


Ihan nätit pohjat, ja tuohon pursotin vielä korkeat reunat kaikkiin. No, lopputulos oli vähemmän imarteleva. Ne siis näyttivät juuri tuolta uunista tullessaan. o_O Olivat siis littania kuin pannukakut, vaikka uuniin mennessä niissä oli kauniit, korkeat reunat! Vatkasin marenkimassan hyväksi, suklaa ei ollut liian kuumaa siihen sekoitettaessa, uunissa oli hyvä lämpötila (oli vielä mittarikin siellä) enkä keksi mikä meni vikaan! Ainut ero oli se, että yleensä paistan kaiken kiertoilmalla, tällä kertaa paistoin nämä tasalämmöllä. Mutta olen minä ennenkin paistanut marenkeja tasalämmöllä eikä tämmöistä ole sattunut. En myöskään availlut uunia paistamisen aikana, joten en vain käsitä, miksi ne lätsähti...No, lopputulema oli oikein mukava silti, kun eilen illalla miekkosen kanssa näillä herkuttelimme. :)

SUKLAAMARENKIMALJAT




Noin 8kpl

Marenki:
  • 3 munanvalkuaista
  • 1½dl sokeria
  • 50g tummaa suklaata
Luumuhillo:
  • 1dl vettä
  • ½dl portviiniä
  • 100g luumuja
  • 1dl fariinisokeria
  • 1tl vaniljasokeria
Lisäksi:
  • 2dl vispikermaa tai maustettua rahkaa makusi mukaan
Koristeeksi:
  • 2dl vispikermaa
  • 1rkl sitruunamehua
  • ½dl tomusokeria
  • 125g mascarponea tai maustettua rahkaa
  • (kaakaota)
Sulata suklaa. Vatkaa valkuaisia hetki ja lisää sokeri vähitellen sekaan. Vatkaa kunnes seos on paksua, valkoista ja kiiltävää vaahtoa. Kaada jäähtynyt sulatettu suklaa vaahdon päälle. Kääntele marenkia varovasti pari kertaa lastalla, mutta älä liikaa, jotta suklaa ei sekoitu kokonaan massaan ja tee siitä vaaleanruskeaa. Laita pursotinpussiin koristeterä ja pursota uunipellille leivinpaperin päälle ensin pieni ympyrä täyteen marenkia. Pursota pohjan päälle kaksi kerrosta reunoja. Paista 125 asteessa noin 1 tunti. Marengit saavat jäädä sisältä vähän tahmeiksi. 

Keitä täytettä varten luumuhillo. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja keitä, kunnes luumut ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella ja jäähdytä.

Vaahdota kerma. Sekoita yhteen luumuhillon kanssa. Jos käytät rahkaa, sekoita se yhteen luumuhillon kanssa. 

Täytä marenkikupit (tai lasit, kuten minä) luumu-kermaseoksella. Vaahdota kerma koristelua varten löysäksi vaahdoksi sitruunamehun ja tomusokerin kanssa. Lisää lusikalla notkistettu tuorejuusto tai rahka sekaan ja jatka vatkaamista, kunnes seos on kiinteämpää.

Kaada kerma pursotinpussiin, jossa on koristeterä. Pursota täytteen päälle keko kermavaahtoa. Koristele kaakaolla.


Minä eilen oikaisin muutamassa kohdassa. Rakensin nämä tosiaan laseihin, kun mun kuppini siis lätsähtivät. En myöskään sekoittanut luumuhilloon kermavaahtoa, vaan rakensin tämän lasiin kerroksittain (pojalle lusikallinen hilloa, päälle vähän kermavaahtoa, marenkia murustettuna ja lisää hilloa, kermavaahtoa ja vielä muutama muru marenkia). Hyvin maistui näinkin, vaikka ei marenkikupeista saanutkaan tätä syödä... :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!