maanantai 2. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 2: Pipari-crème brûlée

Kuten jo edellisessä postauksessa kerroinkin, juhlimme pienellä opiskeluporukalla pikkujouluja lauantaina. Minä olin siis vetovastuussa (=ruokavastaavana) tänä vuonna. Pikkujoulujen makeasta puolesta vastasi pikkunaposteltavien lisäksi nämä piparinmakuiset jälkkärit yhdessä juustokakun kanssa. Siitä kakusta sitten myöhemmissä luukuissa...

Oma jälkkärisuosikkini ravintoloissa on ehdottomasti crème brûlée. Siinä koostumuksessa vain on jotain niiiiin ihanaa, kun on rapea pinta ja sisältä hyllyvä vanukas...Tätä herkkua tulee tehtyä muutaman kerran vuoteen, ja nyt joukossamme sattui olemaan yksi brùlée-neitsyt, joten satuin valitsemaan sopivan jälkkärin pikkujouluihin. :)

PIPARI-CRÈME BRÛLÉE


6 annosta
  • 3dl kermaa
  • 2dl (täys)maitoa
  • 1 vaniljatanko tai muutama rouhaisu vaniljamyllystä
  • 1tl piparimaustetta
  • 6 keltuaista
  • 1dl sokeria
  • demerarasokeria
Kuumenna kerma, maito, vanilja ja piparimauste kattilassa kiehumispisteeseen. Jos käytät vaniljatankoa, halkaise se ja raaputa siemenet kattilaan. Kuumennuksen aikana sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa sekaisin, ei tarvitse vatkata, vaan riittää pelkkä huolellinen sekoitus. Kaada nesteet muna-sokeriseokseen ja sekoita koko ajan. Jos pinnalle muodostuu ilmakuplia ja vaahtoa, kuori ne esim. lusikalla pois. Kaada massa kuuteen matalaan, laakeaan astiaan. Laita astiat uunivuokaan ja lisää vuoan pohjalle vettä niin, että se ulottuu vuokien puoliväliin. Paista 100 asteessa noin puoli tuntia (mulla meni tällä kertaa jopa tunti o_O ), tai kunnes massa on hyytynyt niin, että se vielä tutisee keskeltä hieman. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä. Ennen tarjoilua ripottele päälle demerarasokeria ja paahda pinta rapeaksi joko tohottimella tai uunissa grillivastuksilla. Varo, ettei pinta pala mustaksi! Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!