perjantai 13. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 13: "Taivaalla tähtivyö, kirkkaana loistaa..."

Kynttilänvaloista Lucian päivää kaikille!



Vaikka Lucian päivää ei niin hirveän paljon suomessa juhlitakaan, on silti mukava viettää tätä iltaa kynttilöiden valossa istuskellen. (Niinkuin sitä ei normaalisti tekisi... :D ) Tosin, tarina Lucian takanahan ei ole kovinkaan kaunis, sillä legendan mukaan Luciahan repi silmänsä pois päästään, koska mies oli rakastunut hänen kauniisiin silmiinsä. Lucia otti ja lähetti silmänsä sitten tälle miehelle. Tästä seurauksena mies kääntyi kristinuskoon. Eikä Lucian oma kohtalokaan hääppöinen ollut, ensin yritettiin pakottaa prostituoiduksi ja sen jälkeen polttaa roviolla. Kun kumpikaan ei onnistunut, pistettiin Lucian kaula sitten poikki pyövelin toimesta. Hrrrr. Ei ehkä iltasatukamaa lapsille. :D

Se siitä hirstorian kertauksesta! Tämän päivän luukun takaa paljastuu, yllättäes, Lucia-pullat! Näitäkään en ole koskaan aikaisemmin tehnyt, joten johan se oli aikakin tehdä näitä sahramilla maustettuja kullankeltaisia pullanmötiköitä... :)

LUCIA-PULLAT




n. 12-16 pullaa
  • 1/4 pss sahramia
  • ½rkl kardemummaa
  • 2½dl maitoa
  • 25g hiivaa
  • 1 muna
  • 1dl sokeria
  • 3/4tl suolaa
  • n.500g vehnäjauhoja
  • 100g voita sulana
Voiteluun:
  • muna
Koristeluun:
  • rusinoita
Laita koristeeksi tulevat rusinat likoamaan pieneen tilkkaan vettä. Valuta ylimääräinen vesi pois ennen pulliin laittamista.

Sulata reilu ruokalusikallinen taikinaan tulevasta voista kattilassa ja lisää sekaan sahrami ja kardemumma. Kiehauta sekoittaen. Lisää sekaan maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Ota kattila pois liedeltä. Liuota sekaan hiiva . Lisää muna, sokeri ja suola sekä osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi ja alusta loput jauhot käsin taikinaan. Tarkkaile jauhojen määrää, taikina saa olla löysähköä, jotta pullista tulee kuohkeita. Sulata loppu voi ja lisää voisula haaleana taikinaan. 

Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Jaa pullataikina osiksi ja rullaa jokainen taikinanpala sormenpaksuiseksi, noin 20cm pitkäksi pötköksi. Rullaa tangot päät eri suuntiin kierteelle. Koristele kumpikin kierteen pää rusinalla. Nosta pellille ja kohota vielä liinan alla. Voitele sitten pullat rikotulla munalla ja paista pullia uunin keskitasossa 225 asteessa noin 8-10 minuuttia.

Nauti ehdottomasti kylmän maitolasin kanssa!


Taikina on hienosti kohonnut, harmi vaan, ettei kuvasta välity taikinan ihana keltainen väri.


Ässät uuniin valmiina!


Me ei tällä kertaa nautittu kylmää maitoa näiden kanssa, vaan kuumaa juomaa...Mutta siitä lisää huomenna! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!