tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 17: Mumman perinneherkkuja

Karjalanpiirakat, ai että! Mummani oli Karjalasta kotoisin, ja hänen lapsuudessaan näitä väsättiin ihan viikottain. Itsekin olen näitä ihan pienestä asti leiponut, sekä äitin että mumman kanssa, mutta ei näitä tule tehtyä kuin kerran, joskus kaksi kertaa vuodessa. On näissä sen verran kova homma, mutta kaikki se työ on kyllä vaivan väärtti. Tämä on aina yksi parhaista päivistä vuodessa, kun saa uunista rapsakan, voisulalla voidellun piirakan suuhunsa... <3 Ah!

KARJALANPIIRAKAT



Noin 100-120kpl

Taikina:
  • 1l vettä
  • 125g voita
  • 2rkl suolaa
  • ½kg vehnäjauhoja
  • 1kg ruisjauhoja
Sisus:
  • 3l maitoa
  • 6dl puuroriisiä
  • 1½rkl suolaa
  • 50-100g voita
  • munia
Tee puuro mieluiten haudekattilassa. Lämmitä maito, lisää voi ja huuhdellut puuroriisit. Keitä kypsäksi riisipaketin ohjeen mukaan. Lisää lopuksi suola ja jäähdytä puuro.

Puuro valmiina piirakoita varten


Lämmitä vesi lämpöiseksi. Lisää suola ja jauhot, lisää sitten voisula. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Ota taikinasta kerrallaan noin 1/4 kerrallaan ja pyöritä pötkyläksi. Ota pötkylästä pieniä paloja, jotka taputtelet kakkusiksi. Kauli kakkuset ohkaiseksi pulikalla.





Täytä aina muutama "lätty" kerrallaan. Ota puuroa pienempään kulhoon ja sekoita yhden puurosatsin joukkoon aina yksi muna. Laita lätyn keskelle reilu ruokalusikallinen puuroa ja levitä sitä laajemmalle alueelle. Taita sivut keskemmälle ja rypytä. Nosta pellille, johon on huiskuteltu hieman ruisjauhoja.


Piirakat valmiina voikylpyyn!
Paista 300 asteessa noin 5-8 minuuttia, tai kunnes puuro on saanut hieman väriä ja kuori on rapea. Kaada piirakat pöydälle jäähtymään ja voitele voisulalla.

Mmmmmm...Silloin kun herkutellaan, herkutellaan kunnolla! Voita sen olla pitää!

1 kommentti:

  1. Ihania!!!!
    Ikäviä juttuja sulla myös ollut, luin uudemmankin postauksen.. Jospa blogissani olisi jotain mukavaa pientä uutista... ;)

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi!