sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 22: Hermojaraastavaa leipomista

Sitä se on! Nimittäin lusikkaleipien tekeminen. Taikinan tekeminen on kyllä simppeli juttu. Mutta sitten pitää odotella parisen tuntia, ennenkö voi oikeesti alkaa leipomaan. Sen jälkeen hermoja koetellaan taikinalla, joka murtuu kakskytä kertaa niiden muotoilemisen aikana. Sitten pitää taas jaksaa odottaa leipomusten jäähtymistä, jotta ne voi täyttää ja sokeroida.

Mutta sitten koittaa se hetki, kun saa ensimmäisen lusikkaleivän suuhunsa. Silloin toteaa, että kaikki ne äänettömästi (...) lausutut voimasanat oli sen arvoisia. Mmmmmm. Nämä suorastaan sulaa suuhun, ja maku on ihanan voinen ja äärettömän syntinen... :D

LUSIKKALEIVÄT

N. 20 isoa tai n. 40 pientä


  • 200g voita
  • 1½dl sokeria
  • 2tl vaniljasokeria
  • 1tl kardemummaa
  • 4dl vehnäjauhoja
  • 1tl ruokasoodaa
  • vadelmahilloa
  • Siro- erikoishienoa sokeria
Sulata voi kattilassa, mutta älä anna sen kovin ruskistua. Sekoita joukkoon sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeriseokseen. Laita taikina jääkaappiin pariksi tunniksi tekeentymään.



Painele taikinaa lusikan pesään ja painele tiiviiksi. Irrota varovasti ja laita leivinpaperoidulle pellille. Paista 175 asteessa noin 12 minuuttia. 




Anna jäähtyä. Levitä vadelmahilloa yhden puolikkaan päälle ja paina toinen puolikas kanneksi. Pyörittele pikkuleipä sokerissa. 




Itse tein lusikkaleivät nyt toista kertaa isolla lusikalla. Vähemmän hermoja rassaavaa, enkä aina jaksa pientä piiperrystä pikkulusikan kanssa. Aivan hyvin toimii näinkin, eipä tarvitse syödä kahta pikkuleipaa kerrallaan... ;)

Pakko vielä näyttää, kun saimme ensimmäiseltä kummilapseltamme (noh, ehkä kuitenkin vielä tässä vaiheessa sen äipältä...) ihanan koristeen kuuseemme!



Ja tämmöinen pöllö lensi vielä kuuseemme tänään... <3



Huh, huomenna onkin jo aaton aatto! Hyvää yötä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!