keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Joulukalenteri luukku 18: Twinkle, twinkle little star...

Tällä päivämäärällä allekirjoittanut vanhenee taas vuodella. Täytän nyt neljättä kertaa 25. ;) Eli kahden vuoden päästä sais sit juhlia pyöreitä vuosia.

Tämä vuosi on kyllä ollut niin raskas sekä henkisesti että fyysisesti! Välillä ei aina ole oikein tiennyt, miten jaksaisi eteenpäin. Tiivistelmänä, Crohnin tautini on ollut niin pahana toukokuusta asti, että lokakuun loppupuolella päädyttiin leikkaamaan paksunsuolen avanne, jotta saataisiin suolen paiseiden ja mädän tuottaminen loppumaan. Leikkaus oli vaikea ja kivulias, mutta varsinkin ne viisi viikkoa ennen leikkausta oli henkisesti ehkä raskaimmat ikinä. No, nyt tilanne on jo paljon kirkkaampi, ja paneudun tähän asiaan sitten enemmän lähempänä uutta vuotta, kun teen katsauksen koko vuoteen. :)

Mutta siihen synttäriasiaan! Oli keksittävä jotain tarjottavaa työporukalle täksi päiväksi, ja perinteisen voileipäkakun lisäksi päätin leipasta Good Food- lehden ohjeella kanelitähtösiä. Nämä ovat kaiken lisäksi gluteenittomia, niin tulevat kahvitusvieraatkin saavat kaikki tasapuolisesti näitä syödä. Taikina ei myöskään ollut vaikea tehdä eikä käsitellä, kuten vähän etukäteen pelkäsin. Eikä marengin levittämiseen mennyt hermot, vaikka sitäkin vähän etukäteen uumoilin... :D Ehkä jos olisi vähän tarkempi ollut levittämisen kanssa, olisi voinut saada harmaita hiuksia... Mutta tässä nämä tähtöset!

ZIMTSTERNE (KANELITÄHDET)


Noin 30kpl

  • 2 isoa munanvalkuaista
  • 1rkl sitruunanmehua
  • 1 sitruunan kuori
  • 200g tomusokeria plus ekstraa leipomiseen
  • 250g mantelijauhoa
  • 2tl kanelia
  • 1tl inkivääriä
Kuumenna uuni 150 asteeseen. Erottele valkuaiset keltuaisista ja vatkaa valkuaiset kulhossa vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu ja vispaa taas. Lisää tomusokeri siivilän läpi pienissä erissä ja vatkaa vaahto kovaksi marengiksi. Ota talteen noin neljäsosa marenkimassasta kuorrutetta varten.

Lisää mantelijauho, kaneli, inkivääri ja sitruunan kuori valkuaismassaan ja sekoita, kunnes siitä muodostuu hiukan tahmea taikina.

Laita työtasolle leivinpaperi ja ripottele päälle tomusokeria. Laita siihen taikina ja laita myös sen päälle hieman tomusokeria. Laita taikinan päälle toinen leivinpaperi ja kauli taikina noin ½cm paksuksi levyksi. Painele tähtimuotilla levystä kuvioita ja laita ne leivinpaperoidulle pellille. Kerää taikinan rippeet kasaan ja toista kaulitseminen ja muotilla painelu.



Ota jäljellä oleva  marenkimassa ja levitä sitä esim. veitsellä hieman jokaisen tähden pintaan.




Jos marenki tuntuu liian paksulta levittämiseen, lisää siihen pari tippaa vettä sekaan helpottaaksesi levitystä.  Paista tähtiä 150 asteessa noin 12-15 minuuttia, niin että marenki jähmettyy mutta ei saa väriä pintaa.

Valkoisten tähtien seassa oli yksi "musta lammas."


Täältä löydät alkuperäisen ohjeen. Makeita tuli,ja seuraavan kerran täytyy kokeilla värjätä nämä keltaiseksi. :)

2 kommenttia:

  1. Siis ihanuuksia ilman vehnäjauhoja! Tätä pitää kokeilla ja resepti mielessä. Ehkä ensi vuonna ehdin tehdä näitä kavereille, joista useampi on gluteeniton. Onneksi kohta alkaa loma ja ehtii lukea läpi kaikki "luukut"!

    VastaaPoista
  2. Hei nakkaatko vielä viestillä pampula4 (at) luukku.com :)

    VastaaPoista

Kiitos paljon kommentistasi!