torstai 17. joulukuuta 2015

Joulukalenteri 2015 luukku 17: Jallusinappi


Olen jo vuosikausia väsännyt ihmisille joululahjaksi sinappia. Vakkari tuotannossa on ollut ihana valkosipulisinappi, joka menee kuin kuumille kiville. Viime vuonna tein uuden kokeilun, kun tein tätä appelsiini-konjakkisinappia. Sekään ei ollut yhtään hullumpaa. Tänä vuonna kokeiluun pääsi jallusinappi, jonka reseptin olen bongannut ajat sitten Cebicin keittössä- blogista. Kurkkaa tuon linkin taakse, jos haluat yksityiskohtaisia ohjeita lasipurkkien desinfioimisesta. Itse aina keitän purkin ja kannet, se tulee näppärästi siinä samalla, kun sekoittelee sinappipohjaa. Uunissa kuumentaminen on vähintään yhtä helppoa, ainakin säästyy kuuman veden roiskeilta... ;) Tässä siis ohje jallusinappiin!

JALLUSINAPPI


  • 1 dl sinappijauhetta
  • 1 dl sokeria
  • ½-1 dl tummaa siirappia
  • 1 tl perunajauhoja
  • 1 dl kuohukermaa (tai laktoositonta kevytmaitoa)
  • 2 kananmunaa
  • (1/4 dl omenatuoremehua)
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • n. 4 rkl *Jaloviinaa (tai maun mukaan)

Sekoita kattilassa kaikki kuivat aineet. Lisää joukkoon muut aineet, paitsi Jaloviina. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen ja anna kiehahtaa, sinappi paksunee melkoisesti tässä vaiheessa. Maistele seosta, lisää tarvittaessa siirappia taittamaan makua - lopputuloksen pitäisi olla hieman makea. Mausta jäähtynyt sinappi Jaloviinalla (maistele, laita maun mukaan eli reilusti) ja sekoita kunnolla. Sinappi notkistuu Jallun lisäämisen ansiosta, mutta tukevoituu taas jäähtyessään. Lusikoi sinappi kiehuvassa vedessä kuumennettuihin ja hyvin valutettuihin purkkeihin, kierrä päälle keitetyt kannet. Puhdista purkkien ulkopinnat. Anna maustua jääkaapissa pari kolme päivää ennen tarjoilua. Koristele purkit ja anna lahjoiksi tai nautiskele itse.


Tuota jallua saa tosiaan laittaa runsaasti. Itse tein tämän reseptin nelinkertaisena, ja laitoin Jallua sen 16 ruokalusikallista. Mielestäni lopputulos kertoi, että sitä olisi saanut olla vielä enemmänkin kunnolla maistuakseen. Eli mausta reilusti, se ei puske sinapista läpi. Toisekseen, jätin itse omenamehun kokonaan pois, koska tiesin purkillisen menevän ihmiselle, joka on omenalle allerginen. Lisäksi kerman tilalla käytin laktoositonta maitoa, kuten aina, koska myöskään kermaa ei kaikki lähipiirissäni pysty käyttämään. 


On muuten hyvää ihan vain joululimpun siivun päälle sipaistuna... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!