keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Seinäjoen perinneherkku: Pinaattilätyt ja jauhelihakastike

Kyllä, luit oikein. Täällä Seinäjoella suorastaan legendaarinen ruoka on pinaattilätyt yhdistettynä jauhelihakastikkeeseen. Jos et ole koskaan kuullutkaan asiasta, älä huoli. En minäkään ollut, ennenkuin aikoinaan tulin tänne lukioon, näin lätyt ensimmäistä kertaa ruokalassa jauhelihakastikkeen kanssa ja reaktio oli et mitä hittoa..? Alkujärkytyksestä päästyäni huomasin, että hei, tää on oikeesti hyvää. On kuitenkin oikeesti kummallista, että tätä ruokalajia ei tunneta myöskään missään lähikunnissa, tämä on tietääkseni vain Seinäjoella tapana. Olen kasvanut ja elänyt suurimman osan elämästäni Etelä-Pohjanmaalla kolmessa eri kaupungissa, ja ainoastaan Seinäjoella törmää tähän.

Muksuna aina söin pinaattilätyt joko ketsupin, puolukan tai mansikkahillon kanssa. Juuri viime viikolla eräs ystäväni ihmetteli tuota ketsupin kanssa syömistä, mun mielestä siinä ei taas ole mitään ihmeellistä. :D Miekkosen kanssa joskus syödään pinaattilättyjä myös niin, että niiden väliin laitetaan juustoa ja pitsamaustetta ja sit uuniin tai mikroon niin, että juusto sulaa. Avot. Hyvää on niinkin.

Mutta jos et ole seinäjokinen ja koskaan päässyt syömään tätä yhdistelmää, niin suosittelen, KOKEILE! Miekkonen oli ainakin tyytyväinen, kun sai näitä tänään. Eipä ole tullut syötyä pinaattilättyjä näin yli kymmeneen vuoteen, oli siis jo aikakin.

Tässä tulee ohje noihin pinaattilättyihin, postailen myöhemmässä vaiheessa jauhelihakastikkeen reseptin, vaikka sitä en mitenkään erikseen kovin nätisti kuvaillutkaan.

PINAATTILÄTYT




 Minulla tuli tästä määrästä 25 pientä lättyä (paistettu ilman lettupannua) ja lisäksi kolme isoa.


  • 2 kananmunaa
  • ½ l maitoa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 150 g sulatettua pakastepinaattia
  • 1 rkl öljyä
Paistamiseen:
  • voita
Riko munien rakenne kulhoon. Lisää puolet maidosta ja kaikki jauhot, sekoita tasaiseksi. Lisää suola, loppu maito sekä sulatettu pinaatti. Lisää vielä joukkoon öljy ja anna turvota kylmässä vähintään puoli tuntia. Sekoita taikina vielä huolellisesti ja paista pannulla voissa pieniä tai isoja lättyjä. (Miten kauan kärsivällisyyttä piisaa...)

Tarjoile jauhelihakastikkeen kanssa.

Tai ketsupin.

Tai hillojen.


OLISIN KIINNOSTUNUT KUULEMAAN, MITEN SINÄ SYÖT PINAATTILÄTTYSI?

Siellä ne beibet paistuu... 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos paljon kommentistasi!