Mulla oli kuitenkin jo valmiina jääkaapissa Tammisen kylmäsavuhärkää, ja päätin tehdä tortut tällä kertaa siitä. Kylmäsavuhärän maku ei mielestäni hirveän kauas mene kylmäsavuporosta; kumpikin on aika voimakas ja suolainen maku. Täytteestä tulikin ihanaa, suolaista ja maukasta! Itse tehty ruistaikina kruunaa tämän herkun. :)
RUKIISET JOULUTORTUT POROTÄYTTEELLÄ
Noin 24 kpl
Rukiinen rahkavoitaikina
- 250 g voita
- 250 g maitorahkaa
- 2 1/2 dl ruisjauhoja
- 2 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- suolaa
Porotäyte
- 100 g poron kylmäsavupaistia (tai kylmäsavuhärkää)
- 180 g yrttituorejuustoa (minulla pippuri)
- 2 dl mustaleimaemmentalraastetta
- pippuria
Voiteluun
- 1 kananmuna
1. Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan rahka. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin. Pane taikina noin puoleksi tunniksi kylmään kovettumaan.
2. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi jauhotetulla alustalla. Taita levy kolmin kerroin ja kauli uudelleen vielä kaksi kertaa aina kolmin kerroin taittaen. Poista ylimääräiset jauhot taitosten välistä pullasudilla. Kääri taikina muovikelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.
3. Hienonna poro ja sekoita tuorejuuston ja juustoraasteen kanssa. Mausta porotäyte pippurilla.
4. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 36 x 54 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta 9 x 9 cm neliöitä. Tee neliöiden kulmiin noin 3 cm viillot kohti keskustaa.
Taita joka toinen sakara keskelle ja .nipistä taitoskohta kiinni. Nosta lusikalla täytettä tortun päälle. Kokoa ylijäänyt taikina uudelleen palloksi ja kauli uudelleen. Leikkaa uudestaan neliöitä ja toista taitteleminen.
5. Voitele tortut munalla ja paista 225 asteessa uunin alimmalla tasolla 10-12 minuuttia. Tarjoa tortut haaleina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos paljon kommentistasi!